Dit jaar heeft het Veteranen Platform Beuningen met een delegatie deelgenomen op 4 mei aan de herdenkingen in de 4 kerkdorpen.

 

Begonnen in Weurt in de kerk met een herdenking van de gevallen slachtoffers van Weurt tijdens WO II. Met het leggen van diverse bloemstukken van onder andere burgemeester Daphne Bergman en het bestuur van het VPB werd de herdenking afgesloten.  

Na een kopje koffie in de pastorie ging de reis naar Winssen om daar aanwezig te zijn bij de herdenking van de gevallen slachtoffers en het horen van een aantal persoonlijke verhalen. Hier zijn bloemstukken gelegd bij het monument door diverse gasten.

Een mooie herdenking die drukbezocht was en waarbij onze penningmeester Piet Hanegraaf tezamen met de plaatselijke scouting de vlag halfstok heeft gehesen. Hier was er na de bijeenkomst een koffiemoment in ontmoetingscentrum de Paulus. Hierbij viel op dat de herdenking erg leeft en de aanwezigen deze herdenking nog steeds als waardevol te beschouwen en misschien zelfs wel waardevoller zijn gaan vinden. 

 

Na Winssen was de herdenking in Ewijk bij het monument voor de kerk. Een eervolle herdenking van de gevallen slachtoffers door het benoemen van hun namen en het leggen van diverse bloemstukken.  

 

Het laatste dorp is traditioneel Beuningen waarbij de lopende stoet zich verplaatst van het gemeentehuis naar het monument voor de kerk. Door de regen was het minder druk bij de stoet maar nog steeds een indrukwekkend geheel om te zien.

De herdenking was verplaatst naar de tent van Vrijpop door het slechte weer. Na de nationale 2 minuten stilte en het Wilhelmus volgde diverse sprekers met een persoonlijk verhaal of gedicht. Uiteindelijk werd ook hier afgesloten met het leggen van bloemen. 

Een eervolle dag en de aanwezigheid van veteranen is in alle kerkdorpen gewaardeerd. 

  

5 mei startte met een vrijheidsmaaltijd in de kerk in Beuningen waarbij diverse leden van het bestuur aanwezig waren. Het in gesprek gaan over vrijheid met diverse mensen van allerlei afkomsten is voor het eerst georganiseerd maar zeker voor herhaling vatbaar. 

Na de maaltijd is traditioneel het bevrijdingsvuur binnengehaald door de loopgroep onder leiding van secretaris Anton Middel en de vlaggen gehesen wederom onder leiding van penningmeester Piet Hanegraaf. 

  

2 mooie, intensieve dagen waarbij herdenken centraal heeft gestaan en het belang ervan naar voren is gekomen en benadrukt door diverse sprekers.

 

Het veteranenplatform Beuningen

 

Hieronder de link naar de meerdere foto's van het vrijheidsontbijt en Bevrijdingsdag

http://www.wimpiels.nl/5_mei_bevrijding_2024.htm